סוכרת ופירות – לא מה שחשבתם

סוכרת ופירות – לא מה שחשבתם

סוכרת מסוג 2 היא מחלה שכיחה מאוד אשר הולכת ומתפשטת בעולם המערבי.

לעתים החולים במחלה אינם מרגישים אותה ומגלים אותה רק לאחר שנים.

במידה ולא מטפלים במחלה היא עלולה לגרום לסיבוכים בטווח הרחוק, כגון:

  • סכרת ופירות סוכרת ופירות– עיוורון – סוכרת היא הגורם מספר 1 לעיוורון בעולם המערבי (!)
  • – רגישות גבוהה לזיהומים
  • – בעיות בכלי הדם (החשת התהליך הטרשתי בעורקים, סיכון להתקף לב ועוד)
  • – פגיעה במערכת העצבים- החל מתחושות “עקצוץ” ברגליים ועד כדי קטיעת איברים בשל חוסר תחושה שגורמת לנזקים חמורים.

חלק עיקרי וחשוב מאוד בטיפול בסוכרת הוא הטיפול התזונתי (המשולב יחד עם הטיפול התרופתי).

הדעה הרווחת היא, שלחולי סוכרת אסור לאכול הרבה פירות בשל ריבוי הסוכר.

רוב ההמלצות התזונתיות לטיפול בסוכרת כוללות דיאטה שמכילה מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, ביניהם נכללים בין היתר- פירות.

ההמלצה לצריכה של פירות מתבססת על אפקטים חיוביים רבים שיש לפירות על בריאות האדם, ביניהם חומרים נוגדי חמצון, חומרים מפחיתי דלקת וחומרים שמשפרים את תפקוד כלי הדם.

למרות זאת, יש מספר מומחים לבריאות אשר טוענים שפירות מעלים את רמת הסוכר בדם ולכן יש להגביל אותם בתפריט.

על מנת לבדוק את הנושא, נערך מחקר שפורסם בכתב העת “nutrition journal”, בו השתתפו שתי קבוצות של 63 חולים שאובחנו לאחרונה כחולים בסוכרת מסוג 2.

המשתתפים חולקו לשתי קבוצות, כאשר כולם קיבלו תפריט מותאם לטיפול בסוכרת וההבדל היחידי בין שתי הקבוצות הוא שקבוצה אחת הוגבלה בכמות הפירות- עד 2 פירות ליום והקבוצה השנייה התבקשה לאכול לפחות 2 פירות ביום.

הפרמטרים שנבדקו היו:

  • א. השינוי במשקל הגוף.
  • ב. היקף המותניים.
  • ג. רמות ה-HbA1C (המוגלובין מסוכרר אשר משמש כמדד לריכוז הסוכר בדם).

כמו כן, הפרמטרים של שתי הקבוצות הושוו אחת לשנייה – גם לפני המחקר וגם בסיומו.

הדיאטה נמשכה 12 שבועות, בהם המשתתפים נפגשו עם דיאטן, נשקלו, נמדדו ועברו מספר בדיקות על מנת לעקוב אחרי השינויים.

תוצאות המחקר הראו ירידה אצל שתי הקבוצות במשקל הגוף, בהיקף המותניים וברמות ה-HbA1C.

יתרה מכך – לא נמצא הבדל בין הקבוצה שהוגבלה בכמות הפירות לעומת הקבוצה שאכלה פירות ללא הגבלה.

מחקר זה ניסה לדמות את “החיים האמיתיים” ולתת למשתתפים לאכול כפי שהיו אוכלים בשגרה – לכן הוא לא שם דגש על הכמויות והגיוון של הפירות.

יתכן כי צריכת פירות בכמויות גדולות יותר כן תשפיע על רמות הסוכר בדם, אך כדי לענות על השאלה הזו נדרשים מחקרים נוספים.

לסיכום

לפי מחקר זה ניתן לומר שתזונה עשירה בפירות אינה משפיעה לרעה על רמות הסוכר בדם, ולכן המלצת החוקרים היא: אין צורך בהגבלת כמות הפירות בדיאטה לטיפול בחולי סוכרת מסוג 2.

חשוב לי לציין שהמחקר מדבר על פירות בצורתם הטבעית ולא על פירות מעובדים אשר הוספו להם סוכרים, חומרים משמרים, או כל דבר שאינו מן הטבע (למשל פירות יבשים, סילאן, מיצי פירות וכו’).

בנוסף חשוב לי לציין שכל הכתוב בכתבה זו הוא בגדר המלצה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. כל חולה סוכרת צריך להיות מטופל באופן אישי ולקבל תפריט וטיפול שמותאמים במיוחד בשבילו.


סיון שאוצ'ו

סיון צ’אושו

סיון צ’אושו החליטה להפוך את תחביב התזונה למקצוע, ונמצאת בשנה שלישית בלימודי תזונה במכללת תל חי. בנוסף ללימודי התזונה סיון מדריכת זומבה, אירובי ועיצוב הגוף מעל 3 שנים, ונהנית מכל רגע! את הכשרתה עברה במכללת וינגייט. סיון טבעונית משנת 2013.

***

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>